• 20.04.2018

Mirosul este un simț care se plictisește rapid. Cu siguranță vi s-a întâmplat să intrați într-un restaurant și să vă lovească un miros puternic de mâncare însă după câteva minute în același loc, să nici nu îl mai sesizați. Simțul olfactiv reacționează instant la mirosuri puternice, însă obosește după o expunere prelungită la același stimul. Este o pierdere temporară, nu a simțului mirosului, ci a perceperii în mod conștient a stimulului olfactiv. Același lucru se întâmplă oarecum și cu văzul: dacă vă aflați pentru un timp îndelungat într-o încăpere întunecată, trecerea la o lumină de intensitate normală produce efectul de orbire, iar readaptarea la lumină s-ar putea să dureze puțin.

            Cei care se ocupă cu degustarea vinurilor se confruntă deseori cu această problemă a pierderii abilității de a mai distinge buchetul unui vin după o anumită perioadă de timp de la expunerea continuă la același stimul. Acest lucru ne afectează și pe noi în viața de zi cu zi: suntem extrem de obișnuiți cu mirosul din propria casă, din spațiul în care ne petrecem mare parte din timp și deseori nici nu mai sesizăm calitatea aerului din aceasta. Spre exemplu,  un fumător nu mai percepe mirosul de fum din propria locuință. Deseori nu mai simțim nici mirosul aproape înnecăcios al produselor de curățenie. Această desensibilizare la anumiți stimuli are rol adaptativ și se întâmplă pentru a nu încărca sistemul nervos și pentru a ne permite să răspundem la noi stimuli pe care am putea să-i întâlnim și care sunt ieșiți din comun. Totuși există situații în care avem nevoie să ne menținem simțul mirosului treaz. Un astfel de prilej este momentul în care dorim să cumpărăm un nou parfum. Unele parfumerii pun la dispoziția clienților boabe de cafea sau felii de lămâie pentru a fi mirosite între testarea produselor. Acestea sunt numite de către oamenii din industrie ingrediente pentru curățarea palatului nazal și sunt considerate niște modalități de a ne reînnoi sau reîmprospăta puterea de percepției a mirosului.

            Cercetătorii nu s-au pus de acord cu privire la eficacitatea boabelor de cafea sau feliilor de lămâie de a trezi din amorțire simțul mirosului, nici măcar dacă acest lucru ajută mai mult decât mirosirea aerului proaspăt, dar cel puțin se consideră că ar avea aproximativ același efect. Altă modalitate de a reduce oboseala olfactivă ar fi să îți miroși propria piele neparfumată, iar unii sugerează chiar mirosirea unui produs de lână. Însă noi credem că concentrarea asupra unui stimul în mod activ și mirosirea aerului neparfumat, au același efect de a ne readuce atenția asupra unui parfum.

Arhiva

Support Chat Online