• 09.02.2018

Biblia parfumurilor

În anul 1983, Michael Edwards, un taxonomist celebru și una dintre persoanele cu cel mai fin nas din lume, a publicat un manual al aromelor în care propunea o clasificare a acestora. Taxonomia propusă de Michael Edwards, se află astăzi la cea de-a 32-a ediție și reprezintă vizual, printr-o diagramă circulară, familii și subcategorii de arome. Clasificarea lui Michael Edwards a rămas până astăzi un fel de “biblie” a miresmelor pentru profesioniștii din industria parfumurilor, pentru oenologi dar și pentru amatori.

            Clasificarea are la bază patru familii mari de miresme: floral, oriental, lemnos și proaspăt. La rândul lor, acestea se împart în subcategorii care se învecinează și pot ajunge să împărtășească câteva dintre trăsături:

·  Miresmele florale sunt puternice, feminine și dulci, ca un buchet de flori proaspăt tăiate.

· Există o varietate a miresmelor florale caracterizată prin moliciune, adică atunci când floralul conține note mai fine, ca de pudră și aldehide. Aldehidele sunt compuși de carbon care, în funcție de cum sunt folosiți într-un parfum, pot genera note moi diverse, ca de unt sau șampanie. Încadrat în această subcategorie este clasicul Chanel no. 5, datorită texturii fine, pudrate dar și notelor florale, acompaniate de arome citrice și vaniloase.

· Subcategoria floral-oriental, se află deja la granița cu familia miresmelor orientale: include mirosuri dulci de condimente și de floare de portocală.

· Mirosul oriental moale este mai tămâios, cu note de chihlimbar.

· Aromele orientale sunt îndrăznețe și misterioase: valențe de tămâie și vanilie prind viață alături de arome atrăgătoare și picante ca cea a lemnului de santal. Caracteristic pentru această categorie este parfumul The One de la Dolce & Gabbana.

·Trăsăturile principale ale mirosului oriental-lemnos rezultă din compoziția dintre notele greoaie ale lemnului de santal și patchouli.

· Toate miresmele ce ne pot duce cu gândul la sălbăticia pădurilor - de mușchi de copac, piele, ierburi aromatice, lemne - compun subclasa mirosurilor de pădure.

· Mușchiul de stejar și tămâia pot fi resimțite în categoria pădurilor cu mușchi, într-o zi plină de umezeală.

· În subcategoria pădurilor uscate intră mirosul de piele.

· Înainte de anul 2010, în centrul diagramei circulare concepute de Michael Edwards se afla subclasa Fougère. Se consideră că această subcategorie ar conține o compoziție bogată de miresme care aparțin fiecărei familii din clasificarea de bază: note florale de lavandă se îmbină cu prospețimea citricelor și cu aroma dulce a floralului oriental și al ierburilor aromatice, dar și cu note adânci de tămâie și mireasma pădurilor cu mușchi, sau a căldurii lemnului de santal.

·Mirosul citric lemnos este caracterizat prin note de prospețime și se combină cu un iz de bergamotă și uleiuri citrice.

·Mirosul fructat poate fi asociat cu fructele de pădure sau alte fructe non-citrice.

·Mirosul prospețimii verzi rezultă din punerea laolaltă a notelor de iarbă proaspătă cu puțină esență de lămâie și cu arome florale.

·Notele marine ca prospețimea brizei de pe plajă sau a pepenelui descriu subcategoria miresmelor acvatice. Aceste esențe pot fi resimțite în parfumul pentru femei, Acqua di Gioia, Giorgio Armani și în cel de bărbați, Aqua Marine, Bvulgari.

Subcategoriile sunt apoi împărțite fiecare după următoarele criterii: proaspăt, vioi înțepător, clasic și bogat. Clasificarea lui Michael Edwards rămâne cel mai bun instrument de clasificare a mirosurilor tocmai datorită faptului că urmează un tipar logic, care pornește de la categorii generale spre subcategorii care se pot ramifica până la cele mai subtile trăsături ale miresmelor.

Arhiva

Support Chat Online